Halo Etkileri nelerdir?



Halo etkileri, bilişsel psikoloji alanı tarafından biraz ayrıntılı olarak incelenen psikolojik eğilimlerdir . Bir kişi hakkında iyi bir kalitenin, aynı spor takımının bir hayranı olduklarını söylerlerse, diğer alanlarda kendilerine iyi nitelikleri aşmalarına neden olurlar. Bir okul bağlamında, dönecekleri ödevin ilk Ne Zaman Emekli Olurumbir “A” puanı alan öğrenciler, daha iyi bir dereceye kadar bir öğretmenden gereksiz bir şekilde mola verebilirler; çünkü öğretmen, A-kalite çalışmalarını üretmeye devam etmelerini bekler . Halo etkisinin tersi, “kötü etki” veya “boynuz etkisi” dir, burada kötü performansın bir örneği, mağdurun gelecekte adil olmayan bir şekilde olumsuz olarak nitelendirilmesine neden olur.

Halo etkisi, yüzlerce, bir “zihinsel kısayol” ya da “bilişsel yanılsama” gibi bilişsel bir önyargıdır ; bu da insanların tarafsız bir gözlemcinin deneysel ve sistematik olarak gerekçesiz olarak değerlendirdiği şekillerde davranmasına neden olur. Bütün bilişsel yargılar tarafından tüm yaşamımıza nüfuz ettiğimiz için, halo etkisi gibi önyargılarla ilgili çalışmalar toplumumuzun altında yatan kumaşa iner.

ilan
Ünlü bir çalışmada, komutanlık görevlilerinden askerlerini hem iyi hem de kötü bir dizi özelliğe göre derecelendirmeleri istendi. Sonuçların analizi, olumlu ve olumsuz özelliklerin birbiriyle güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu, insanların genel olarak geniş bir fırçayla - "genel olarak iyi" veya "genel olarak kötü" olanları boyamaya eğilimli olduğunu göstermektedir. Bu atıflar, bir kimsenin karşılanmasının ilk birkaç saniyesinde (bazen ilk izlenimlerin çok önemli olduğunu söyleyen bilgelik parçası), günler, haftalar veya hatta yıllar sonra demirleme etkileri yaratarak, erken yapılır. Halo etkileri, İnsan Kaynakları departmanlarının işe alınmasında ciddi bir sorundur. Çalışmaların zaman ve tekrar gösterdiği geçmiş davranışların, görüşmeci izlenimlerinin gelecekteki davranışlarını daha iyi yordadığı bir yoldur.

Profesyonel otomobil fuarlarında, halo arabaları sergilenen süper güzel otomobillerdir, böylece onlar tarafından ortaya çıkarılan korku tüm Ne Zaman Emekli Olurumsızar. Bu etkiyi sadece otomobil fuarlarında değil, organizasyonlarda, müzelerde, üniversitelerde, hükümetlerde ve benzerlerinde görüyoruz. Kanada'daki Alberta eyaleti, önde gelen bilim insanlarına, bölgelerine taşınmaları ve önümüzdeki 10 yıl boyunca orada araştırma yapmaları için 20 milyon ABD Doları (ABD Doları) ödediler. Açıkçası, bu bilim adamlarının 20 milyon dolarlık bir değere sahip olan eyalet için sonuçlar üretmeyecekleri, dolayısıyla tek alternatif açıklaması, hükümet yetkililerinin gelecek vaat eden genç araştırmacıları çekmek için kendi eyaletleri ve şehirleri etrafında bir halo etkisi yaratmaya çalışmasıdır.

Halo etkisi derin ve her yerde mevcuttur. Her birimiz muhtemelen her gün ona düşüyor. Kendi düşünce süreçlerinizi bilinçli olarak inceleyin ve hal efektlerinin, bu web sitesinin kalitesi ve bu Ne Zaman Emekli Olurumalçakgönüllü yazarı hakkındaki kararınız dahil olmak üzere, pratikte yaptığınız her yargıya nüfuz ettiğini göreceksiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

'Varlık Değerleme Değerlendirmesi (AVR)' TANIMI

Desmond Tutu kim?

İngiltere neden euroyu kullanmıyor?