Franchise Tekel' nedir



Franchise edilmiş bir tekel, hükümetin bir şirkete veya bir şahsa verdiği durumdur. Bir tekel ürün veya hizmetin belirli bir türü için tüm veya hemen hemen tüm pazarın sahibi olacak kadar büyük hale gelmiştir Ne Zaman Emekli Olurumbir sektör veya endüstri bir firma, kurum veya şirket hakim olduğu bir durumu ifade eder. Franchise edilmiş bir tekel, hükümet tarafından kendisine verilen özel bir lisans veya patentle rekabetten korunmaktadır .

Sıradaki
Doğal Tekel
Yasal Tekel
Tekel
'FranchiseMonopoly' AŞAĞIDAKİ BREAKING
Genel olarak, tekellerin cesareti kırılır. Ampirik açıdan bakıldığında, tekelleşmiş endüstriler, sadece tek bir tedarikçi ile işlem yapmak zorunda kaldıklarından, yüksek fiyatlara ve düşük kaliteye yol açabilecekleri için, tüketicilerin yararına olmayan rekabetçi olmayan, kapalı pazar alanlarına yol açmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, monopolist operasyonların önünü kesmek için antitröst yasaları ve düzenlemeleri yürürlüğe konmuştur. Ancak, franchise edilmiş tekeller, devlete bir firmanın tek üretici veya bir mal veya hizmet sağlayıcısı olma hakkını verdiği için, tamamen yasaldır.

Uygulamada Franchise Tekelleri
Hükümet tarafından verilen franchise edilmiş tekeller, genellikle hem üreticilerin hem de bu malın veya hizmetin tüketicilerinin bakış açısından bir mal veya hizmet sağlamak için en iyi seçenek olduğuna inanıldığı için tesis edilir. Hükümet müdahalesi ve bazen de sübvanse sübvansiyonlar söz konusu olduğunda, franchise tekeller, üreticilerin bir mal veya hizmet üretmek için önemli miktarda sermaye batmaları gereken pazarlarda faaliyet göstermelerine izin verir. Aynı şekilde, tekellere hükmet veren hükümetler, mal veya hizmet Ne Zaman Emekli Olurumücretlendirebileceği fiyatı genellikle düzenlediklerinden, tüketiciler serbest piyasadaki fiyatların uygun olmayabileceği bir mal veya hizmete erişim kazanırlar .

Birçok ülkede, franchise tekelleri ulaşım, su temini ve güç gibi temel sektörlerde bulunabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, örneğin, yardımcı programşirketler ve ABD Posta Servisi, franchise tekellerin örnekleridir. Başka bir örnek, 1984 yılına kadar hükümetin ABD'li tüketicilere uygun fiyatlı ve güvenilir bir telefon hizmeti sunması için onaylanmış bir franchise tekeli olan AT & T (T) telekomünikasyon şirketi olabilir. Birçok ülkede, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere, petrol, gaz, metaller ve mineraller gibi doğal kaynaklar da hükümet tarafından onaylanmış tekeller tarafından kontrol edilmektedir. Franchise edilmiş Ne Zaman Emekli Olurumlehine bir argüman, temel endüstriler üzerindeki kontrolün kamunun elinde kalmasını sağlaması ve sermaye-yoğun çıktının maliyetini kontrol etmeye yardım etmeleridir, bu tekellerin muhalifleri, iyilikçiliği teşvik ettiklerini ve piyasa çarpıklıklarını teşvik ettiklerini iddia ederler.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

'Varlık Değerleme Değerlendirmesi (AVR)' TANIMI

Desmond Tutu kim?

İngiltere neden euroyu kullanmıyor?